top of page

Три міфи пов'язані зі створенням ОСББ

З 1 липня 2020 року всі багатоквартирні будинки в Україні повинні бути передані в управління їх жителям (Закон України № 417 «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку»). Виходячи з цього, почали з'являтися численні міфи, так чи інакше пов'язані з ОСББ. Ми вирішили розібрати три найбільш популярних міфу, що стосуються створення ОСББ.


изображение для статьи посвященной мифам про ОСМД

Міф 1. Створення ОСББ обов'язково для всіх багатоквартирних будинків.


Насправді закон не містить вимоги, що зобов'язує мешканців багатоповерхівок створювати ОСББ. У ньому вказані три основні форми управління багатоквартирним будинком:

  1. Управдом або керуюча компанія;

  2. співвласники;

  3. ОСББ.

Виключно власники квартир самостійно вибирають потрібну їм форму управління будинком. Органи державної влади, муніципалітету або місцевого самоврядування, в цю справу не втручаються.


Порада від Poverh: з усіх цих форм лише ОСББ мають можливість використовувати державні та місцеві програми, для здійснення в будинку заходів щодо підвищення енергоефективності та брати банківські кредити.


Міф 2. Тільки жителі багатоповерхівок створюють ОСББ. Якщо в будинку знаходиться магазин, кафе, салон краси і тому подібні суб'єкти господарювання, Власники магазинів, перукарень, кафе і інших суб'єктів господарювання, то вони не маю відношення до ОСББ.


У статті 6 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» зазначено, що ОСББ можуть створювати як власники квартир, так і нежитлових приміщень (комерційних і некомерційних), розташованих у багатоквартирному будинку. Тому власники перерахованих форм бізнесу мають такі ж права, як власники квартир. А значить - беруть участь у створенні ОСББ і зобов'язані виконувати норми, записані в статуті ОСББ.



Міф 3. Якщо ОСББ збанкрутує, то співвласники втратять свої будинки або квартири - їх забере банк як компенсацію за невиплачені кредити


Дійсно, ОСББ можуть брати кредити в банках для виконання необхідних робіт з ремонту будинку або підвищення енергоефективності. Але при цьому ОСББ-кредити не передбачають класичного поручительства або застави. Тому квартири та інші приміщення будинку не рахуються такими, що перебувають в заставі. І їх не можна відчужувати, в разі проблем з виплатою кредиту.


Запорукою виступає банківський рахунок ОСББ. Кредитний договір з банком складається під контролем юриста ОСББ, і всі умови в ньому ретельно прописуються.


20 переглядів
bottom of page