top of page

Поширені помилки навколо ОСББ

ОСББ - це порівняно нове явище для України. Через це навколо них існує велика кількість помилок, що заважає людям зрозуміти саму сутність і принципи ОСББ. Для вас ми розібрали три найвідоміших помилки.


изображение для статьи посвященной заблуждениям ОСМД

Помилка 1: Мешканці, які відмовилися брати участь в ОСББ, можуть не оплачувати внески і не допускаються в участі вирішення питань утримання будинку.


Чи не участь в ОСББ не звільняє мешканця від оплати внесків на утримання будинку. Крім цього, рішення загальних зборів ОСББ обов'язково для всіх учасників, навіть для тих, хто проголосували проти них. Тому управдом - голова правління ОСББ - проводить з боржниками зустрічі, нагадуючи їм про їх зобов'язання.


Існує цілий ряд законних способів спонукання до співпраці неплатників і недобросовісних учасників ОСББ. Фахівці Poverh допоможуть вам вирішити проблему неплатежів і налагодити оптимальна співпраця всіх мешканців будинку.



Помилка 2: ОСББ - це дуже дорого для мешканців одного будинку, і тому братися за нього не варто. Краще або залишатися клієнтом Жилкомсервісу або створювати ОСББ на базі кількох багатоповерхівок.


Закон України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановив правило - один багатоквартирний будинок = одне ОСББ. Виключення можливе тільки будинків, розташованих на загальній прибудинкової території, з загальними елементами благоустрою, інфраструктурою і так далі.


Для України всі ці умови не рідкість, проте, загальні ОСББ не поширені. Це пов'язано з важким управлінням подібним ОСББ. Наприклад, голосування повинно проводитися в кожному будинку окремо, і результати голосування також визначаються для кожного будинку. До того ж, дуже складно зібрати загальні збори з жителів усіх багатоповерхівок комплексу. Через це рішення багатьох питань розтягується в часі.


Порада від Poverh: рекомендуємо створювати одне ОСББ для одного будинку, для більшої ефективності.



Помилка 3: Голова правління ОСББ непідконтрольний мешканцям, які не можуть впливати на діяльність ОСББ. Через це в ОСББ можливі фінансові зловживання, зокрема присвоєння правлінням громадських коштів.


Головним органом управління ОСББ є загальні збори. Тому мешканці-співвласники ОСББ, мають всі можливості для контролю і управління діяльністю ОСББ. Правління ОСББ підзвітне загальним зборам, а перевагу мають ті рішення, які підтримують більшість жителів.


Фінансово-господарська діяльність ОСББ контролюється ревізором або ревізійною комісією, куди обираються мешканці. Все це дає можливість активним співвласникам контролювати діяльність ОСББ, фінансові витрати, і впливати на благоустрій свого будинку.


Порада від Poverh: в складних випадках співвласники ОСББ мають право скористатися послугами незалежного експерта-аудитора.


11 переглядів
bottom of page