top of page

Підготовча робота по створенню ОСББ

Як ми відзначали в нашій попередній статті, створення ОСББ в Україні ділиться на кілька етапів. Першим етапом є створення ініціативної групи. А коли вона організована, можна переходити до наступного - здійснення підготовчої роботи по створенню ОСББ у багатоквартирному будинку.


В цей етап входять такі головні завдання:

  1. Особисте спілкування з власниками квартир, пояснення їм переваг створення ОСББ, відповіді на питання;

  2. Складання списку співвласників як житлових, так і нежитлових приміщень в будинку, із з'ясуванням площ цих приміщень. Сюди ж входить збір електронної пошти цих власників;

  3. Після консультації з юристом - підготовка статуту ОСББ.


изображение для статьи посвященной нежилым помещениям ОСМД

Тепер кілька важливих нюансів, які вам допоможуть все це швидко здійснити. Інформацію про співвласників можна отримати в двох інстанціях, в залежності від дати спорудження будинку:


  • Будинок побудований до 2012 року - до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури. Зазвичай, запит на отримання інформації його чиновники розглядають протягом 30 днів.

  • Будинок побудований після 2012 року - у відділі державної реєстрації прав на нерухоме майно реєстраційної служби Головного управління юстиції в місті Харкові. Тут запит розглядають швидше, в середньому за 5 днів (термін залежить від кількості співвласників багатоквартирного будинку).

Важливо пам'ятати, що із запитом слід подати копію протоколу про створення ініціативної групи. Наш юрист допоможе правильно підготувати необхідні документи і проконтролює весь процес.


Що ж статуту ОСББ, то його слід складати, грунтуючись на «Типовому статуті», затвердженим в травні 2017 року. Однак творці ОСББ можуть включити до статуту потрібні їм пункти, якщо вони не суперечать одне одному з нормами чинного законодавства. Також не забудьте, що форма статуту повинна бути підтверджена всіма власниками квартир / нежитлових приміщень (що бажано зафіксувати спеціальним протоколом ініціативної групи). При складанні статуту обов'язково проконсультуйтеся з юристом від poverh, який допоможе вам зробити так, щоб статут ОСББ відповідав всім правовим нормам.


Здійснивши всі ці дії, можете переходити до наступного етапу створення ОСББ в Харкові.



22 перегляди
bottom of page