top of page

Як проводити загальні збори ОСББ

У попередньому матеріалі ми розповіли про загальні збори ОСББ. Тепер же мова піде про нюанси проведення таких зборів і загальних правилах прийняття рішень. В цьому ми будемо виходити з нашого практичного досвіду, оскільки фахівці poverhпрінімалі участь в проведенні десятків подібних зібрань в різних ОСББ Харкова.


изображение для статьи посвященной собраниям ОСМД

На зборах обов'язково ведеться протокол, який є офіційним документом.

Необхідна кількість голосів для прийняття рішення приймається в залежності від проблеми, що розглядається. Зокрема, для вирішення питань пов'язаних:

  • З розміром внесків і платежів співвласників;

  • З порядком управління і використання загального майна;

  • З передачею загального майна в користування фізичним і юридичним особам;

  • З проведенням реконструкції або капітального ремонту в будинку, а також при зведенні підсобних господарських споруд.

Необхідно більш 2/3 голосів співвласників. А для всіх інших питань вистачить більше 1/2 голосів співвласників.


Як бути, якщо під час голосування рішення не набрало достатньої кількості голосів «За» або «Проти»? У такій ситуації проводиться письмове опитування тих співвласників, які не голосували / не були присутні на зборах. Фактично це голосування в письмовому вигляді, де рішення закріплюється особистим підписом. На це відводиться 15 днів.


Після збору письмових голосів, проводиться фінальний підрахунок. Голоси, отримані на загальних зборах і в ході письмового опитування, підсумовуються. Досягнуті результати включаються до протоколу загальних зборів.


Після прийняття рішення загальними зборами, воно оприлюднюється. Крім цього, статут ОСББ може передбачати й інші форми інформування співвласників. Наприклад, надання під розписку або відправка рекомендованим листом. Але ми в керуючої компанії Poverh не рекомендуємо зв'язуватися з такими способами, оскільки при тому ж результаті, вони несуть додаткові фінансові витрати.


Співвласники мають право ознайомлення з протоколом зборів, і при необхідності скопіювати його. У разі незгоди з рішенням, вони мають можливість оскаржити його в судовому порядку.



18 переглядів
bottom of page