top of page

До чого призводять половинчасті реформи ЖКГ: приклад Литви

У минулій статті ми розглянули польський досвід реформування ЖКГ. Сьогодні ми проаналізуємо ще один приклад, який може бути цікавий Україні. Йдеться про Литву, досвід якої відрізняється від польського, але дуже схожий на ситуацію в Україні.


Від СРСР Литві дісталися в спадок житловий фонд з типових радянських багатоквартирних будинків, неефективне використання енергетичних ресурсів, і державну систему управління ЖКГ. Довгий час литовські власті не хотіли віддавати контроль над ЖКГ в приватні руки, пішовши українським шляхом. Тільки в 2001 році в Литві прийняли закон про обов'язкове створення ОСББ, а якщо воно не буде створено - тоді кербуда призначить місцева влада. Тобто фактично ця ситуація схожа на нинішню українську ситуацію.


изображение для статьи посвященной Литовским ОСМД

Результатом стала поява в Литві приватних компаній з обслуговування ЖКГ і мінімізація державного впливу в цій сфері. Литовські закони забезпечують серію захисних заходів, проти втручання держави в систему ЖКГ.


У Литві приватизували частину ЖЕКів, в основному у великих містах, виставивши їх на торги. Завдяки цьому в великих містах виник конкурентний ринок ЖКГ з приватних компаній. Наприклад, у Вільнюсі сьогодні таких компаній більше 40. Вибір керуючої компанії в Литві відбувається так: місцеві органи влади представляють ОСББ список з декількох керуючих компаній на вибір. Потім проходить голосування, яке може розтягуватися на кілька турів. В результаті в містах з ринковими умовами, ступінь модернізації житлового фонду є значно більшою, ніж на периферії.


Проблеми литовської периферії пов'язані з тим, що в невеликих містах багато ЖЕКи залишилися власністю муніципалітету, і конкуренції там немає. А значить, зазвичай обслуговувати ОСББ доводиться муніципальної компанії. Однак плюсом є те, що навіть в невеликих містах виникають невеликі керуючі компанії, які беруть на себе обслуговування ОСББ.


Не все гаразд в Литві і з вирішенням проблеми енергоефективності. На відміну від України, в Литві відсутні «теплі кредити», а значить - всі подібні заходи лягають на гаманець мешканців. Через це, багато ОСББ відмовляються від подібних енергоефективних програм.


Як бачите, не завжди реформування ЖКГ проходить вдало, і Литва явний тому приклад. Сьогодні Україна, при побудові системи ЖКГ, може враховувати світовий досвід. Ми в компанії Poverh аналізуємо міжнародну практику, щоб використовувати тільки кращі напрацювання, неодноразово перевірені в дії.


17 переглядів
bottom of page