top of page

Цілі і завдання ініціативної групи при створенні ОСББ

У 2015 році уряд зобов'язав всі багатоквартирні будинки в Україні вибрати для себе форму управління. Якщо ж мешканці цього не зробили самі, то в такому випадку форму управління ним призначить муніципальний орган. Як правило, це буде ваш колишній ЖЕК, тільки тепер вартість його послуг зросте, а якість, в кращому випадку, залишиться на колишньому рівні.


изображение для статьи посвященной нежилым помещениям ОСМД

Якщо вас не влаштовує стан вашого багатоквартирного будинку, то ви маєте право відмовитися від чинного кербуда, і створити ОСББ. А щоб допомогти вам у цьому, ми запусків серію спеціальних матеріалів, присвячених цьому завданні. Всі разом вони будуть покроковою інструкцією створення ОСББ.


Процедура створення складається з декількох етапів. Першим з них є створення ініціативної групи для ОСББ. Це саме той двигун, який запустить в дію весь механізм.

Ініціативна група ОСББ повинна складатися з мінімум трьох осіб, які повинні бути власниками квартир в будинку (а не орендарями!). Ця група починає реалізовувати план по підготовці до створення ОСББ, який включає в себе наступні дії:


  1. Зібрати інформацію про власників приміщень в будинку - квартир і нежитлових об'єктів;

  2. Провести з усіма ними роз'яснювальну роботу, пояснити переваги створення ОСББ і заручитися підтримкою;

  3. Підготувати і провести установчі збори ОСББ;

  4. Підготувати та обговорити статут ОСББ.


Важливо пам'ятати, що рішення прийняті на засіданні ініціативної групи, слід оформити спеціальним протоколом, який буде офіційним документом.

Крім цього, бажано буде проконсультуватися з практикуючим юристом, що спеціалізуються на питаннях ЖКГ та ОСББ, який розповість вам про можливі місцеві особливості реєстрації ОСББ. До речі, в цьому вам може допомогти наша компанія Poverh, оскільки в нашій команді вже є досвідчений юрист з даних питань, що досконально знає всю процедуру реєстрації ОСББ в Харкові.


В середньому створення ініціативної групи займає в районі 5 днів (+/-, залежно від мешканців).


Створивши ініціативну групу, можете переходити до другого етапу створення ОСББ, про який ми розповімо в наступній статті.



72 перегляди
bottom of page