top of page

Аварійна ситуація в багатоквартирному будинку - що робити ОСББ?

Аварійні ситуації в багатоквартирних будинках, на жаль, не рідкість. Особливо це стосується так званого старого житлового фонду. Практика впровадження ОСББ показує, що кількість аварій можна значно знизити. Де-факто це одна з цілей створення ОСББ - нівелювання потенційної загрози аварії. Для цього в будинку повинні вчасно проводитися поточний і капітальний ремонти, заходи по заміні труб, енергомодернізації будинку. А також, накопичення грошей на рахунку для вирішення непередбачених випадків.


У разі виникнення аварійної ситуації, ОСББ найбільш ефективна форма управління по її швидкої ліквідації. Відзначимо, що під аварійною ситуацією ми маємо на увазі обставини, що несуть пряму загрозу життю, здоров'ю та майну мешканців, а також існування самого будинку.



Які документи регулюють діяльність керуючого в разі аварії?


До основних вимог до керуючих можна ознайомитися в «Правилах надання послуги з управління багатоквартирним будинком» затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 № 712. Ними ж затверджений типовий договір про надання послуги з управління.


У пунктах 18 і 19 цих Правил вказано, що керуючий будинком (тобто ОСББ) повинен проводити аварійно-відновлювальні роботи, якщо:

  1. У будинку виникла аварійна ситуація (пошкодилися вікна, стіни, фундамент або покрівлю будівлі, тобто несучі або огороджувальні конструкції);

  2. сталося пошкодження, вихід з ладу, відмову, неможливість експлуатації внутрішньобудинкових систем (якщо керуючий обслуговує внутрішньобудинкові системи, проводить їх ремонт).


Аварійна ситуація в багатоквартирному будинку - що робити ОСББ?


Терміни проведення ремонтних робіт


За скільки робиться ремонт? У Правилах встановлено термін: не більше 7 діб з моменту встановлення факту аварії. Правда, тут потрібно враховувати наявність засобів на термінове усунення наслідків аварії, а їх може і не бути. Звичайно, найоптимальнішим варіантом є, коли в кошторисі вже заздалегідь закладені гроші на усунення раптових аварійних ситуацій. Якщо витрати на проведення необхідних аварійно-відновлювальних робіт передбачені кошторисом витрат на утримання будинку, то кошти на ліквідацію аварії є відразу.


Однак практика показує, що гроші на терміновий ремонт на рахунку є далеко не завжди. В такому випадку терміни ремонту зсуваються до появи зазначених коштів.


У будь-якому випадку, слід негайно припинити експлуатацію небезпечної зони. Щоб уникнути нещасних випадків, керуючий повинен огородити небезпечну зону, щоб мешканці або діти випадково в неї не потрапили.


Терміни проведення ремонтних робіт


Дії ОСББ та співвласників в аварійній ситуації, якщо для аварійних робіт не були відкладені гроші


Що конкретно робити ОСББ, якщо грошей на рахунок немає? Відповідь на це питання дає п.19 Правил.


Управдом повідомляє співвласникам про необхідність ремонту тих частин загального майна будинку, які потребують відновлення. Також він зупиняє процес управління частиною загального майна будинку.


Потім керуючий вносить пропозиції щодо фінансування відповідних витрат. Готується кошторис ремонту, щоб з'ясувати приблизну суму і робляться розрахунки внесків кожного співвласника. При цьому враховуються ситуації, коли частини спільного майна перевищує передбачений кошторисом розмір витрат.


Терміновий збір значних сум з людей часто перетворюється з довготривалий процес. Як варіант, якщо сума дійсно велика, ОСББ може звернутися в банк за кредитом. Коли ремонт слід зробити швидко, то це може бути найоптимальнішим варіантом.


У будь-якому випадку, унікальний сервіс від керуючої компанії Poverh допоможе ОСББ ефективно розпоряджатися коштами, і 24/7 контролювати кількість грошей на рахунку. Це дуже зручно для створення фінансової «подушки безпеки» ОСББ для вирішення проблем з аваріями.



якщо для аварійних робіт не були відкладені гроші

Якщо аварійна ситуація виникла з вини співвласника


Досвід показує, що не завжди аварійні ситуації в будинку виникають через непередбачені обставини. Буває, що аварії можуть статися з вини самих співвласників будинку.


У такій ситуації співвласник повинен сам повідомити керуючому про факт аварії. А після управдом вживає всіх заходів, щоб за бюджет зробити все необхідне для того, щоб усунути наслідки аварії.


Втім, бувають ситуації, коли співвласник не повідомила керуючого про аварію. Але, рано чи пізно керуючий виявить її самостійно. Порядок дій в подібних випадках описаний вище.


645 переглядів
bottom of page