top of page

Завершальні етапи створення ОСББ

Як ми вже вказували в наших статтях, щоб створити ОСББ в Харкові вам буде потрібно пройти кілька етапів. Після перших двох з них - створення ініціативної групи та проведення підготовчої роботи, можна переходити до третього етапу створення ОСББ - проведення установчих зборів ОСББ.


изображение для статьи посвященной всем этапам создания ОСМД

Для цього за 14 днів члени ініціативної групи вручають під розписку (або розсилають рекомендованими листами, але це дорожче) спеціальні оголошення, із зазначенням дня, часу, місця проведення зборів і, головне - інформації про порядок денний, яка буде на ньому розглядатися.


На установчих зборах ОСББ головує глава, якого вибирають загальним голосуванням співвласників і приймається рішення про створення ОСББ.


Закон про ОСББ вимагає, що кожен власник наділений кількістю голосів, в залежності від пропорційної частки загальної площі нерухомості, якою він володіє в будинку (як квартири, так і нежитлові приміщення). Ухвалення рішення настає, якщо за нього віддають свої голоси понад «50% площі житлових та нежитлових приміщень» (в особі їх власників).


У разі якщо кворуму немає, і рішення не прийнято, слід провести письмове опитування співвласників. На це відводиться 15 днів з моменту проведення установчих зборів. Опитуванням підлягають ті, яких не було зборах або вони на ньому не голосували. Рішення кожного вноситься в спеціальний опитувальний лист. Після закінчення опитування підсумовуються голоси, отримані на зборах і під час опитування, після чого оформляється офіційний протокол ОСББ.


Після цього можна приступати до завершального, четвертого етапу - зареєструвати ОСББ офіційно в органах державної реєстрації. Перед цим, ми рекомендуємо проконсультуватися з юристом, фахівцем в питаннях ЖКГ, щоб всі документи були правильно оформлені і необхідні нюанси дотримані. У команді poverhкак раз є такий фахівець.


Для реєстрації готуються наступні документи:

  • Статут ОСББ (2 екз);

  • Протокол установчих зборів (2 екз.);

  • Заява про державну реєстрацію.


Документи реєстратору подає голова ОСББ. Зазвичай реєстрація займає до трьох днів, а сама процедура створення ОСББ від початку і до кінця - приблизно 2,5 місяці (+/-).

З моменту дати держреєстрації, ОСББ вважається офіційно створеним. Можна приступати до виборів кербуда або керуючої компанії і облагороджувати свій будинок.



35 переглядів
bottom of page