top of page

Допоміжні нежитлові приміщення - це власність ОСББ!

Вирішивши створити ОСББ у своєму будинку, мешканці часто стикалися з такою проблемою: попередній власник (як правило, держава), при передачі будинку відмовляється передавати допоміжні нежитлові приміщення, мотивуючи це тим, що дані приміщення не відносяться до житлового фонду. Через це мешканці не можуть виступити повноцінними власниками будинку. Закон України про ОСББ не регулює це питання, і зазвичай подібні суперечки переходять до судів, в яких мешканці зобов'язані доводити своє право власності на ці приміщення.


изображение для статьи посвященной доходам ОСМД

Але тепер цієї порочної практики прийшов кінець. Верховний суд нещодавно ухвалив, що ОСББ не повинно доводити право власності на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку, оскільки вони за законом перебувають у спільній власності всіх співвласників будинку (постанова № 915/1096/18 від 8 квітня 2020 року).


Нежитлові приміщення в будинку бувають двох видів. Це допоміжні нежитлові приміщення - різні комори, горища і підвали, і вбудовані або обладнані в будинку комерційні приміщення - магазини, салони краси, перукарні, відділення пошти тощо.


При вирішенні даного спору ключовим є визначення правового статусу спірних приміщень. А саме, встановлення того, відносяться зазначені приміщення до допоміжних нежитловими приміщеннями в структурі житлового будинку.


При цьому згідно із законом допоміжними приміщеннями є все без винятку приміщення багатоквартирного житлового будинку, незалежно від наявності або відсутності в них того чи іншого обладнання та комунікацій. Їх призначенням є обслуговування не тільки вдома, але і власників квартир, підвищення життєвого комфорту та наявність різних способів задоволення їх побутових потреб, пов'язаних з життєзабезпеченням (для чого зазвичай і створюється ОСББ).


А приміщення, які спочатку будувалися як об'єкти комерційної нерухомості, під визначення та правовий режим допоміжних приміщень не потрапляють, і до власності домовласників не належать.


Додамо, що в обов'язки голови ОСББ входить перевірка всього пакету документів при створенні ОСББ, щоб уникнути в майбутньому проблем, як з колишнім власником будинку, так і при обслуговуванні будинку.


І пам'ятайте, що при створенні ОСББ з керуючою компанією Poverh, ви не тільки гарантовано можете бути спокійні за правовстановлюючі документи на будинок та допоміжні приміщення, а й використовувати їх з вигодою для себе.


368 переглядів
bottom of page