top of page

Свідомий мешканець, прозорість тарифів і інші важливі переваги ОСББ

Один з головних питань пов'язаних з керуючими компаніями і ОСББ - це питання фінансів. Коли вашим будинком займається традиційна керуюча компанія типу Жилкомсервісу, якій ви регулярно платите за квитанцією, без розуміння, як формується тариф, і на що йдуть гроші, то єдине питання, яке хвилює більшість мешканців - це «чому в під'їзді і ліфті брудну підлогу?» . Це при тому, що в тариф вже закладена оплата послуг двірника, електрика, сантехніка та іншим працівникам, покликаних обслуговувати будинок. Мешканці не впливають на управління будинком і витрату коштів, та й зазвичай не виявляють до цього інтересу.


изображение для статьи посвященной тарифам  ОСМД

Створення ОСББ, яке завжди є усвідомленим актом, практично завжди дисциплінує мешканців і робить їх більш відповідальними господарями свого загального багатоквартирного будинку. Люди відразу стають більш дбайливими. Тепер вони вже з'ясовують, на що саме витрачено сплачені на утримання будинку гроші: на який ліфт, на яку фарбу для під'їзду, на які саме лампочки і так далі. Це відбувається тому, що кошторис виноситься на загальні збори ОСББ (тобто мешканців) і повинна бути затверджена. Коли люди чітко розуміють, на що саме будуть витрачені кошти, вони починають більш свідомо ставитися до експлуатації будинку та прибудинкової території. Тобто з'являється відповідальний господар житлового будинку, а не звичний всім байдужий житель.


Тут потрібно розуміти, що велика частина українського житлового фонду потребує привида його в порядок. У країні багато будинків, які вже вичерпали або ж близькі до того, що ось-ось вичерпають свій ресурс. Надії здійснити подібний ремонт за рахунок самих мешканців марні, оскільки це дуже великі гроші. А програми фінансування державою капітальних ремонтів житла поки не існує, хоча подібні проекти розробляються. У такій ситуації створення ОСББ, і як наслідок - відповідальна експлуатація будинку, буде єдиною можливістю продовжити термін експлуатації будинку, поки будуть прийняті відповідні державні програми.


Компанія Poverh надає повноцінну підтримку створення ОСББ та надання послуг керуючої компанії, яка буде займатися вашим будинком, і яку ви будете контролювати.



132 перегляди
bottom of page