top of page

ОСББ vs керуюча компанія

В Україні триває реформа ЖКГ, а значить, жителям багатоквартирних будинків слід визначатися, кому довірити управління своїм будинком. На сьогодні двома найпопулярнішими управління багатоквартирним будинком, є ОСББ - об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та керуюча компанія - комерційна організація, що бере на себе управління, утримання, і ремонт багатоквартирних будинків і їх прибудинкової території.


изображение посвященное борьбе ОСМД с управляющими компаниями

Що краще ОСББ або керуюча компанія? Рано чи пізно з цим питанням доведеться зіткнутися багатьом українцям. Розглянемо за основними пунктами, що стосуються обслуговування багатоквартирних будинків:

  1. Свідомість. Засновниками ОСББ є власники нерухомості в будинку. А значить, люди безпосередньо зацікавлені в його хорошому стані, чистоті й затишку;

  2. Вигода.Управляющая компанія - це той же самий ЖЕК, тільки в іншій обгортці. Її мета не якість послуг, а отримання прибутку. Залишок коштів від щомісячного платежу - це їх прибуток. Як правило, 30% від суми квартплати мешканці платять керуючої компанії. А ось в ОСББ все кошти знаходяться на рахунку, і їх залишок може бути витрачений на ремонт або обслуговування будинку за рішенням мешканців. Тобто ви не переплачуєте «чужому дядькові».

  3. Контроль качества. Ви ніяк не контролюєте і не впливаєте на якість послуг керуючої компанії. Звичайно, ви можете піти і поскаржитися на неналежну якість, але толку від цього не буде. У керуючих компаніях знають, що розірвати з ними договір досить складно і не всі мешканці готові цим займатися. Тому будуть і далі експлуатувати мешканців будинку. І, навпаки, в ОСББ ви маєте повний контроль над якістю послуг.

  4. Контроль засобів. ОСББ дає можливість контролювати кошти на рахунку товариства і перенаправляти їх на ті, чи інші потреби. Керуюча компанія сама вирішує, як і куди витрачати гроші, не звітуючи перед мешканцями.

  5. Контроль витрат. ОСББ може істотно скорочувати витрати, за допомогою контролю над обсягами вивезення сміття, або оптимізацією споживання електроенергії. Керуюча компанія навпаки зацікавлена ​​в зростанні ваших витрат, адже від цього залежить її прибуток.

  6. Державна підтримка. ОСББ дає можливість зробити висновок «теплий кредит» і користуватися бонусними програмами підтримки від муніципалітетів. Керуючі компанії всього цього позбавлені, і утеплювати будинок мешканцям доведеться за повну вартість.

  7. Можливість отримання додаткового доходу. На відміну від керуючої компанії, ОСББ може самостійно заробляти гроші, використовуючи дохід для благоустрою та поліпшення будинку. Джерело доходу ОСББ - оренда нежитлових приміщень, рекламних площ тощо. Керуюча компанія позбавляє мешканців такої можливості.

  8. Економія на підрядників. ОСББ укладає договір з підрядниками, які надають вигідні умови.

  9. Простота і зручність. ОСББ дуже легко управляти за допомогою спеціального сервісу від компанії poverh. Ви отримуєте повний контроль над засобами і можливість ефективної комунікації всередині ОСББ і з підрядниками. Жодна керуюча компанія такого вам ніколи не надасть - їм не потрібно ваше втручання в їх роботу, їм потрібні лише ваші гроші.


62 перегляди
bottom of page