top of page

На що потрібно звертати увагу при створенні ОСББ?

Виходячи з нашого досвіду, ми виділяємо дві проблеми, які можуть стати на шляху у ініціативної групи по створенню ОСББ.


Перша, це проведення загальних зборів власників квартир, на якому вони повинні проголосувати за створення ОСББ, або ж з іншого важливого питання, наприклад - вибір керуючої компанії / кербуда. Для прийняття рішення потрібен кворум, а його часто буває важко зібрати. Деякі власники квартир можуть проживати в них, перебувати у відрядженні або виїхати у відпустку. Або ці люди просто так втомлюються на роботі, що не мають вільного часу. Ситуації бувають різні, але ми пропонуємо рішення.


изображение для статьи посвященной собранию ОСМД

Опинившись в подібних обставинах, ініціативна група ОСББ повинна переходити до інструментів, що спрощує і прискорює процес голосування. Наприклад, ми в компанії poverh розробили спеціальне мобільний додаток, завдяки якому власники квартир зможуть проводити збори дистанційно, і проводити голосування в електронному вигляді. Завдяки нашому додатком взаємодія в рамках ОСББ здійснюється легко і надійно. Робиться це все лише кількома кліками, але завдяки цьому сама процедура прийняття рішень по ОСББ сильно спрощується.


Якщо ж, серед власників є люди похилого віку, яким складно скористатися нашим додатком, то ми або навчаємо їх цього, або голосування в письмовому вигляді.


Друга проблема пов'язана з тим, що в старих будинках дуже складно виявити власників квартир. Сьогодні українські реєстри нерухомості не наповнені, а електронний реєстр взагалі заробив тільки з 2010 року. Це дійсно складна проблема, і в кожному випадку її потрібно вирішувати індивідуально. Зазвичай, в залежності від терміну будівництва будинку, це робиться через Департамент житлово-комунальної інфраструктури або через відділ державної реєстрації прав на нерухоме майно реєстраційної служби Головного управління юстиції в місті Харкові.


Але іноді виникають і складності, наприклад, необхідної інформації може просто не бути в наявності. У юристів компанії poverh вже є необхідний досвід взаємодії з цими державними інстанціями, тому ми зможемо швидко допомогти вам зі збором інформації про власників квартир у вашому будинку для організації ОСББ.


Створюйте ОСББ з компанією Poverh правильно, щоб в майбутньому уникнути проблем і з усіх боків підстрахувати себе юридично.



9 переглядів
bottom of page