top of page

Як ОСББ боротися з боржниками

Найпопулярнішою причиною, чому платоспроможні співвласники багатоквартирного будинку накопичують борги по комунальним платежам, є їхнє небажання не платити невідомо за що. Причому це проявляється навіть у тому випадку, якщо ОСББ активно працює і багато робить. Це пояснюється тим, що співвласники з тих чи інших причин не цікавляться діяльністю ОСББ, і не звертають увагу на що відбуваються в будинку зміни. І як наслідок, не знають, за що конкретно вони повинні платити.


Poverh розробив ряд рекомендацій, які допоможуть ОСББ впорається з боржниками, мотивувавши їх на своєчасну оплачу рахунків.


изображение посвященное борьбе с должниками в ОСМД
  1. Прозорість діяльності ОСББ, щоб кожен співвласник бачив, куди йдуть його гроші. Найефективнішим чином це реалізовується за допомогою розробленого нами сервісу, де ви в будь-який момент побачите кількість грошей на рахунку, і на що вони витрачені. Завдяки цьому, відразу буде видно, чим займається ОСББ і не виникне питань щодо його діяльності, або претензій щодо бездіяльності.

  2. Використання спеціальної анкети для мешканців, в якій мешканця просять оцінити роботу ОСББ, роботу керівництва ОСББ і бухгалтерії ОСББ (по 5 або 10-ти бальною шкалою, як вам подобається). Провести анкетування можна або за допомогою нашого сервісу, або в традиційному, паперовому вигляді. За результатами відразу стане видно, наскільки співвласники поінформовані про діяльність ОСББ.

  3. Таку ж анкету можна використовувати для оцінки роботи комунальних служб - двірника, сантехніка, прибиральників під'їздів і так далі.

  4. У разі, великої кількості боржників, рекомендуємо також провести додаткове анкетування, з питаннями «Що ви хочете поміняти в нашому домі», «Чим ви можете допомогти ОСББ» (з варіантами відповідей типу «роботою, грішми або матеріалами),« Які у вас пропозиції по роботі ОСББ) та інші подібні питання.

Результатом буде інформування співвласників про діяльність ОСББ, з одночасним залученням їх до діяльності спільноти. А людям подобається бути втягнутими, відчувати, що їхня думка важлива і що вони на щось можуть вплинути. При цьому можливість провести анкетування за допомогою сервісу від poverh, робить цей процес в рази швидше і ефективніше.


93 перегляди
bottom of page