top of page

Що робити ОСББ, якщо аварійна ситуація виникла з вини співвласника

Нерідко буває так, що аварійні ситуації в багатоквартирному будинку виникають не через непередбачені обставини, а з вини співвласника-мешканця. Розглянемо, що ОСББ має робити в такому випадку.


Перш за все, винний співвласник повинен негайно повідомити голові ОСББ про аварію і забезпечити огородження аварійної зони (в цьому йому може допомогти ОСББ). Ремонт і усунення наслідків аварії робиться за рахунок співвласника, з вини якого стався інцидент. Для цього йому відводиться місяць з моменту виявлення, але тільки в разі, якщо аварія не загрожує безпеці проживання в будинку. У подібній ситуації вона повинна бути усунена негайно.


изображение посвященное аварийным ситуациям в ОСМД

Якщо ж співвласник не повідомить голови ОСББ про аварію, що сталася з його вини, а, наприклад, мешканці виявлять її самостійно, то ОСББ має право вимагати від такого винного вжити всіх необхідних заходів для ліквідації наслідків аварії: самостійно провести ремонт або профінансувати його, а також компенсувати всі завдані збитки.

Якщо винний відмовляється, то ОСББ може звернутися до суду для вирішення цього питання в судовому порядку. Іноді бувають ситуації, коли ОСББ саме робить ремонт, а з винного просто стягують відповідну суму.

Пам'ятайте, що при аварійній ситуації головною метою є максимальний захист життя і здоров'я співвласників будинку, а також їх майна від можливих несприятливих наслідків аварії. Тому рекомендуємо ОСББ з самого початку розробити «пам'ятку співвласника», в якій описати все, що робити в такій ситуації. Також, закликайте мешканців акуратніше поводитися зі своїм будинком і будинковим майном. А poverh забезпечить ефективне і комфортне керування ОСББ, що дозволить вам оперативно вирішувати всі раптово виниклі аварійні ситуації, будь то з вини співвласника, або обставин. Також poverh надає юридичну підтримку ОСББ у разі проблем з недбайливими співвласниками або мешканцями.


37 переглядів
bottom of page