top of page

Бухгалтерський облік ОСББ

Закон України про ОСББ визначає об'єднання власників як неприбуткову організацію. Але це зовсім не означає, що ОСББ не повинно мати власну бухгалтерію і не здавати необхідні звіти . Такі питання як бухгалтерський облік та оподаткування , для ОСББ актуальні завжди. Згідно із законом ОСББ - це юридична особа і тому ОСББ ведуть бухгалтерський облік і подають фінансову звітність .


Бухгалтерський облік ОСББ

Спрощений облік

В Україні відсутні державні положення і стандарти бухгалтерського обліку ( П ( С) БО) для ОСББ. Не знайдете ви і методичних рекомендацій щодо їх обліку. Тому облікова політика ОСББ повинна відображати всі питання організації ведення бухгалтерського обліку, для чого може застосовувати всі діючі П ( С) БО.


Формуючи облікову політику, ОСББ зобов'язане вибрати і затвердити робочий план рахунків і графік документообігу. Вибір робиться з двох варіантів:

  • План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств, затвердженим наказом Мінфіну від 30.11.1999 р № 291;

  • Спрощений план рахунків бухгалтерського обліку, затверджений наказом Мінфіну від 19.04.2001 р № 186


Облік будинку

Бухгалтерський облік ОСББ умовно складається з наступних етапів:

  • Складання і затвердження кошторису ОСББ;

  • Бухгалтерський облік доходів ОСББ (цільове фінансування, цільові надходження, внески на утримання будинку, дохід від оренди);

  • Бухгалтерський облік витрат ОСББ;

  • Облік спецфондів (створених, для довгострокових проектів, наприклад, заміна труб);

  • Облік субсидій і пільг;

  • Облік витрат ОСББ (комунальні платежі, ремонтні роботи, вивіз сміття та інше );

  • Підготовка і здача звітності.


Облік витрат

Витрати з утримання будинку є важливою складовою бухгалтерії ОСББ. Не менш важливе значення мають і доходи. ОСББ, хоча і є неприбутковою організацією, має право займатися підприємницькою діяльністю. Але ця діяльність може бути лише певних видів, які неодмінно слід вказати в статуті ОСББ. Найчастіше - це здача приміщень будинку в оренду, як житлових, так і не житлових (ст.26 Закону ОСББ). Отриманий дохід слід враховувати, і перепрофілювати в додатковий ресурс для розвитку ОСББ. Використовувати його як прибуток і ділити між учасниками не можна.


Облік транзитних коштів ОСББ

Облік транзитних коштів

Транзитні кошти також потребують обліку, щоб уникнути їх потрапляння в графу доходів і відповідного оподаткування.


Визначення фінансових результатів

Підготовку інформації про фінансові результати ОСББ здійснює кваліфікований бухгалтер , фахівець у веденні обліку ОСББ.


Визначення фінансових результатів ОСББ

Хто може бути бухгалтером ОСББ

Ведення бухгалтерського обліку ОСББ має свої особливості, які знає бухгалтер, який працює в цій сфері. Наприклад, бухгалтерських рахунків для ведення обліку ОСББ відкривають 12-15, в залежності від специфіки.


Головна складність бухобліку ОСББ - в його складності для людей, які ніколи раніше не стикалися з бухобліком. Помилки приведуть до податкової перевірки і великим штрафам. Тому будь-якому ОСББ без досвідченого бухгалтера не обійтися. У керуючій компанії Poverh працюють кілька кваліфікованих бухгалтерів, які мають досвід ведення не одного ОСББ. А значить - ми зможемо допомогти вам з бухобліком.


Насолоджуйтесь своїм затишним будинком, а не вникати в бухгалтерські проблеми - ми зробимо це за вас!


463 перегляди
bottom of page