top of page

Три головні проблеми при створенні ОСББ

На сьогодні приблизно 20% багатоквартирних будинків в Україні управляються Товариством співвласників багатоквартирних будинків, більш відомими під абревіатурою ОСББ. Незважаючи на однозначну вигідність ОСББ для мешканців будинку, все ж це порівняно небагато, і свідчить про те, що ринок ЖКГ послуг продовжують контролювати приватні управляючі компанії або муніципальні комунальні підприємства, прикладом яких є харківський Жилкомсервіс.


Однією з причин цього є проблеми в організації ОСББ. Ми вирішили розібратися в цьому питанні і проаналізували три головні труднощі, з якими вам доведеться зіткнутися, якщо ви захочете створити ОСББ у своєму будинку. Також ми позначили, як наша компанія зможе допомогти вам у вирішенні цих проблем.


изображение из статьи про Три главные проблемы при создании ОСМД

Проблема перша - створити ОСББ

У більшості випадків ініціатива створення ОСББ так і залишається нереалізованою, через складного процесу організації ОСББ. Для цього необхідна ініціативна група, яка повинна отримати 50% + 1 голосів власників квартир в будинку. Часто це перетворюється в проблему. Багато власників квартир не бажають вникати в деталі, і висловлюються за збереження вже наявної керуючої компанії, тільки тому, що вони до неї звикли і не хочуть нічого змінювати. Вони не є на збори, відмовляються підписувати документи. До того ж, часто власників квартир складно знайти, особливо якщо вони самі в квартирі не проживають, а здають житло.


Проблема друга - отримати правовстановлюючі документи ОСББ

З цим питанням частіше стикаються новобудови, оскільки зараз забудовники зазвичай пов'язані з будь-якої керуючою компанією і автоматично нав'язують мешканцям її послуги і тарифи. Зрозуміло, що відмовлятися від такого ласого шматка господарі керуючої компанії не хочуть, і тому коли мешканці вирішують створити ОСББ, то їм просто відмовляють у видачі правовстановлюючих документів. А без них новий управдом ніяк не укладе договір з обслуговуючими організаціями (світло, вода, газ), щоб вони взяли будинок на баланс.


Проблема третя - Оформити технічну документацію ОСББ

В основному це питання актуальне старого житлового фонду, що знаходиться під управлінням комунальних підприємств. У цьому випадку найчастіше, технічна документація на будинок відсутній (пояснюють, що загублена). Але без цих документів ОСББ не може повноцінно працювати. Мешканцям буде доступний лише поточний ремонт (латання дахів, заміна вікон). А капітальний ремонт будинкових систем без цих документів неможливий.


Компанія Poverh є експертом з усіх нюансів реєстрації та роботи ОСББ. Ми готові взяти на себе вирішення всіх управлінських і організаційних питань.


57 переглядів
bottom of page